Vem som helst, när som helst, på sina villkor.
Skateboard är en inkluderande idrott utan ålders-, språk-, kultur- och könsgränser. För oss är det självklart att odla den inkluderande och välkomnande kultur och attityd som skateboard förknippas med. Vi är en idrottsförening, men social verksamhet är minst lika viktigt som själva skateboardåkandet.
Skateboard för alla
Oavsett bakgrund, ålder och ambitionsnivå ska man ha möjlighet att idrotta i förening hela livet. Det är riktlinjer för Riksidrottsförbundets Strategi 2025 där skateboard som idrott checkar i alla boxar. Örebro skateboard och skateboardkulturen i sin helhet är och har alltid varit en nyfiken, inkluderande rörelse där det är fokus på den stora bredden snarare än eliten. En spontanidrott där vi möts över gränser och lär av varandra.
2023 gick medlemsantalet i föreningen upp till XXXX varav XX % är tjejer/kvinnor. Åldersspannet är 4-70 år, med en koncentration kring 10-20 år. Vi når för varje år en allt större del tjejer, icke-binära och HBTQ-personer. Personer med invandrarbakgrund är en självklarhet för oss att nå ut till och här ser vi att våra samarbeten med skolor ger frukt. Jämställdhet, integration och inkludering är en förutsättning i vår verksamhet och där vi stöttar, lär och samarbetar.
Skejta med, inte mot
Poängen med skateboard är att skejta med någon, inte mot någon. Skateboard bygger på öppet, fritt deltagande, skapat av deltagarna själva. Skateboardåkning görs tillsammans med varandra snarare än tävling mot varandra. Oavsett hur duktig du är kan du åka på samma yta som mer erfarna åkare. Detta gör skateboard tillgängligt för de flesta.
Inom skateboard är kulturen runt brädåkningen mycket viktig. En stor del av det vår förening gör och brinner för är just det. Vi odlar den välkomnande kultur som skateboard förknippas med och som vuxit till ett globalt fenomen. Genom närvaro och aktiviteter sprider vi detta vidare och erbjuder sociala arrangemang som förutom skateboardåkning ofta inkluderar film, konst och musik.
Skateboard är samverkan
För att ta tillvara på skateboardkulturens sociala egenskaper samverkar vi gärna inom olika utvecklingsprojekt och områden i regionen. Här kan skateboard vara en pusselbit i att skapa en trygg närvaro och samhörighet. Med hjälp av skateboard kan platser och sammanhang som är ålders-, köns-, integrations- och socialt överbryggande skapas.
Att jobba med skolor är en självklar del i vår verksamhet. Skateboard på skoltid kan ske på tre sätt. Det första är att vi kommer med ramper, brädor, hjälmar och skydd och är med och instruerar. Det andra är att vi bygger ramper på skolorna som vi lämnar. Det tredje alternativet är att skolorna kommer till oss, antingen till skateparken eller till Brädcentralen, och har en idrottsintroduktion. Under 2023 besökte vi XX skolor, vissa flera gånger. Genom ett avtal med Örebro Kommun får även alla fritidsgårdar komma gratis till Brädcentralen och köra ledarledd session och låna utrustning.
Platser för skateboard
I Örebro har vi hand om Brädcentralen, Skateparken, Tybbleparken, Vertrampen vid Örebro universitet, Lillårampen, Brickebackens skatepark och VOX Skatepark. De senaste åren har vi också haft stort fokus på att etablera ytor för åkare runt om i länet. Läs mer om det arbetet här
Kontakt
Vill du veta mer eller prata om hur vi kan samverka? Hör av dig!